Hout

Het hout voor de meubelindustrie is veelal afkomstig van naald- en loofbomen. Naaldbomen kenmerken zich voornamelijk door een snelle groei, waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn vurenhout en grenenhout. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal harder is. 


 

Algemene hout informatie

 

Beuken

Een relatief zeer harde houtsoort is afkomstig van de beukenboom. Deze loofboom groeit onder meer in Europa, West–Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen.

Eiken

Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds mensenheugenis voor meubels gebruikt. Deze harde houtsoort heeft dan ook ideale eigenschappen. Een warme en degelijke uitstraling, een goede verwerkbaarheid en een betere krasbestendigheid dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van eikenhout varieert in fijnheid, afhankelijk van de soort, en bevat meer of minder noesten.

Teak

Teak is de verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai, sisam of durian. Vrijwel al het teakhout, en de daarvan gemaakte koloniale meubelen, wordt geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor dat het hout blijft werken. Dit betekent dat tijdens het gebruik teakhout scheurt, trekt of krimpt. Dit is niet te voorkomen en geeft juist het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort.

NB: Teakhouten meubelen worden vaak onbehandeld naar Europa verscheept en krijgen hier de finish. Dit kan zijn met olie, was of lak. Sommige blijven ook onbehandeld, dat wil zeggen zonder beschermende finishlaag. Het is belangrijk om de meubelen zo spoedig mogelijk nadat ze bij u staan te behandelen met daarvoor geschikte onderhoudsmiddelen en de behandeling hierna twee tot drie maal per jaar te herhalen.

Oud hout

Meubelen gemaakt van oud hout zijn sfeervol, karakteristiek en stuk voor stuk uniek. Er zitten krimpscheuren in, spijkergaten, houtwormgaten en er zijn kleur- en detailverschillen. Bovendien “werkt” het oud hout nog steeds. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij eetkamertafels die worden gemaakt volgens het “mes-en-groef”-principe. Dit betekent dat er meer (of minder) ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Meubelen van oud hout zijn afgewerkt met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat deze meubelen vier keer per jaar in de was gezet dienen te worden. Op meubelstukken die in de was gezet zijn, ontstaan snel kringen als u er vochtige en/of warme spullen op plaatst, zoals kopjes, glazen en pannen. Het is daarom aan te raden onderzetters te gebruiken. Naast de vele houtsoorten zijn er ook verschillende houtverwerkingen, zoals massief hout, fineer, folie en MDF.

Massief hout

Massief hout gebruikt in meubelen is niet zomaar massief hout. Uit de stam worden planken gezaagd die vervolgens weer bij elkaar gevoegd worden. Behalve bij de fijne houtsoorten is dit namelijk de economisch voordeligste oplossing. Het hout is echter wel hygroscopisch, dat wil zeggen dat het vocht absorbeert. Deze vochtigheid doet de vezels zwellen en leidt tot een vervorming van de vezels die loodrecht op het oppervlak staan. Daarbij komt dat bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, er na verloop van tijd werking optreedt. Vanwege die natuurlijke werking worden panelen daarom samengesteld uit delen die voorzien zijn van een groef en voldoende speling.

Fineer

Fineer is een dun laagje edelhout verlijmd op plaatmateriaal.

Folie

Folie is een dun laagje kunststof (meestal voorzien van een houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal.

MDF

MDF wordt veel toegepast in de meubelindustrie. Het bestaat uit fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk samengeperst worden. MDF is leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Hout weetjes & adviezen

Hout verdraagt geen hitte of nattigheid!

Plaats NOOIT hete pannen of borden of natte glazen op uw houten meubelen. Dit veroorzaakt kringen en/ of vochtplekken die meestal niet meer (of zeer moeilijk) te verwijderen zijn. Wij adviseren u onderzetters of iets dergelijks te gebruiken tegen hitteen vochtkringen. Pas ook op met alcohol, vooral jenever. Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek.

Pas op met schoonmaakmiddelen!

Gebruik nooit ammonia, schoonmaakmiddelen of zelfs maar gewoon water om uw houten meubelen te reinigen. Dit kan uw meubel (zeer) ernstig beschadigen.

Onderhoudsmiddelen altijd eerst uitproberen!

Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!

Een hart van hout blijft kloppen!

Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op.

Verzorg uw hout goed!

Het is belangrijk dat u uw houten meubelen goed verzorgt en onderhoudt, liefst 2 of 3 keer per jaar. Bovenal geldt dit voor teakhouten meubelen, omdat deze vaak onbehandeld naar Europa verscheept worden. Geef teakhout daarom direct een onderhoudsbehandeling, zodra ze bij u in huis staan.

Sommige onderhoudsmiddelen kunnen ontvlambaar zijn!

Onderhoudsmiddelen voor hout kunnen ontvlambare stoffen bevatten. Spoel daarom gebruikte doeken en sponzen altijd zeer goed met water uit en bewaar deze in het donker.


Laat je inspireren

Bekijk de meubelen