Leder

Leder is een duurzaam natuurproduct, stijlvol en gemakkelijk in onderhoud. In de meubelindustrie worden voornamelijk huiden van runderen, schapen en kalveren verwerkt. Voordat een dierenhuid meubelleder is, ondergaat de ruwe huid een aantal bewerkingen.



Leder introductie



Leder is een duurzaam natuurproduct, stijlvol en gemakkelijk in onderhoud. In de meubelindustrie worden voornamelijk huiden van runderen, schapen en kalveren verwerkt. Voordat een dierenhuid meubelleder is, ondergaat de ruwe huid een aantal bewerkingen.



Looien


Looien is de behandeling om de ruwe huid soepel te maken en bederf te voorkomen. Er zijn drie manieren om leder te looien. Bij plantaardig looien wordt gebruik gemaakt van plantaardige extracten, bij organisch looien worden oliën van waterdieren gebruikt en bij chroomlooien worden chroomzouten gebruikt. Deze laatste techniek wordt het meeste toegepast.



Splitten


Splitten is het in twee lagen splitsen van de huid. De buitenlaag ofwel de haar- of nerfzijde levert het meest waardevolle meubelleder op en wordt verwerkt tot aniline, tuigen nubuckleder. De splitzijde, de onderlaag, wordt gebruikt voor splitleder of suède.



Aniline kleuren


Bij aniline leder wordt het leder in ronddraaiende vaten met synthetische kleurstoffen op kleur gebracht, net zolang tot het zo goed mogelijk door en door gekleurd is.



Finishen


Na het vatverven wordt de huid, meestal uit praktische overwegingen, van een beschermlaag voorzien. Dit noemt men ook de finish-, onderhouds-, slijtage- of laklaag. Omdat leder een natuurproduct is, draagt het ook de sporen van voor de bewerking. Littekens van insectenbeten, schrammen en soms zelfs nekrimpels kunnen in uw meubel te herkennen zijn. Andere plaatsen hebben weer een iets grovere structuur. Net als de knoesten in hout hoort dit bij het product, vermindert het de gebruiksduur niet en geeft het juist dat specifieke karakter. En net als bij vele andere natuurproducten wordt leder in de loop der tijd rijker, voller en warmer. In het gebruik ontstaan namelijk plooien, het zogenaamde légère effect, die het leder een nonchalante, charmante en gezellige uitstraling geven. De plooien ontstaan dankzij de natuurlijke rek die in het leder zit en het minder stram worden van de vulling en vering (ca. 10 tot 15%, waarna het constant blijft). Bij goed gestoffeerde lederen meubelen is rekening gehouden met deze verfraaiende eigenschappen.



Onderhoud Leder algemeen


Regelmatig onderhoud met de juiste middelen. Leder is het waard om goed onderhouden te worden. Gelukkig kunt u met slechts weinig inspanning jarenlang genieten van uw mooie lederen bekleding. Het normale dagelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een amper vochtige (natuur)zeem om het stof op te nemen. Daarnaast moet u één of enkele keren per jaar een voor uw leder geschikt onderhoudsmiddel gebruiken. De onderhoudseisen van lederen meubelen worden in hoofdzaak bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder beschermlaag geeft een druppel water al een donkere vlek. Maar ook bij leder met een finishlaag kunnen gemakkelijk vlekken ontstaan, vaak zelfs uit onverwachte hoek. Iedereen begrijpt dat chemische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen een rampzalig effect op leder zullen hebben. Iets minder voor de hand liggend zijn zaken als haartonics, nagellak, lotions, was en schoensmeer. Ook dergelijke producten kunnen een verwoestend effect hebben, doordat er allerlei chemicaliën in verwerkt zijn. En, tot slot, de belangrijkste schadeveroorzaker, transpiratie! Transpiratievocht bevat namelijk meer dan water alleen. Allereerst veel zouten, die kringen kunnen veroorzaken, maar ook chemicaliën ten gevolge van eet- en drinkgewoonten of medicijngebruik. Deze stoffen tasten langzaam maar zeker de beschermlaag en vervolgens het leder zelf aan.



 
Onderhoudstips leder



 

Zon verkleurt het leder en droogt het uit!


Directe straling van zonlicht - UV straling – veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leder en moet dus voorkomen worden.



Zorg voor voldoende luchtvochtigheid!


Leder is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter is slecht voor uw leder. Het droogt simpelweg uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.



Plaats leder niet vlakbij verwarmingsbronnen


Zeker de mooiere ledersoorten zoals Old Saddle zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats dergelijke meubels dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een radiator. Bij Old Saddle leder is een afstand van 30 cm zeker gewenst.



Ook leder met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig


De diverse beschermingslagen op leder beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijven ook zij licht- en warmtegevoelig.



Pas op met scherpe voorwerpen


Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Let daarbij ook op minder vanzelfsprekende dingen, zoals gespen, ritssluitingen en jeanskleding. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leder.



Kraken


Kraken van leder kunt u tegengaan door op raakvlakken wat talkpoeder in te wrijven.



Vlekken altijd deppen, nooit wrijven!


Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leder in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.



Vlekken van buiten naar binnen verwijderen


Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken.



Gebruik een aparte zeem


Hou voor het afnemen van uw leder een zeem apart, zodat deze vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen.



Licht bevochtigen met gedestilleerd water


Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er enkel en alleen om het stof op te nemen. Leder nat maken is juist slecht. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater.



Gebruik nooit agressieve stoffen


Bewerk leder nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen.


Laat je inspireren

Bekijk de meubelen